Porgy en Bess

Porgy en Bess in 59 minuten

De voorstelling is gebaseerd op de opera “Porgy en Bess” van George Gershwin. In 59 minuten wordt het verhaal verteld van het ‘zwarte’ Amerika in de jaren dertig. In de setting van een vissersdorp ontmoeten we verschillende figuren en delen we in hun verlies, hoop en levenskracht.

De muziek bestaat uit een tiental liederen uit de opera, zoals Summertime en It ain’t necessarily so. Daarnaast klinken enkele Spirituals. De stijl van de muziek is een fusion van klassiek, ballads, rap en gospel. De toneelfiguren zijn herkenbaar door hun muziekstijl en/of instrument en gaan in de muziek moeiteloos met elkaar het gesprek aan.
De enscenering concentreert zich rond de belevingen van een aantal figuren uit de opera. Ieder van hen probeert iets te maken van hun beperkte levensomstandigheden in een gemeenschap die honderd jaar eerder bestond uit slaven.

Het publiek is deel van de de mise-en-scène van het dorp en is in deze rol af en toe interactief deel van het verhaal.

Met eenvoudige theatrale middelen en mooie muzikale bewerkingen wordt deze opera tot een intieme en intense beleving. Zoals je aan de titel kunt zien duurt de voorstelling ongeveer een uur. ​In alles riekt het principe van duothee: minder is meer!

Het plot​

Het verhaal speelt zich af op de binnenplaats van een vissersdorpje waar enkel “coloured people” wonen. Op een zomeravond zit de gemeenschap buiten te genieten in de avondzon. Clara en Jake zingen een lied voor hun baby en er klinkt het geluid van een dobbelsteen.

Een groepje mannen uit het dorp spelen voor geld met de agressieve macho Crown die samen met zijn liefje Bess naar het dorp is gekomen. Crown kan niet tegen zijn verlies en vermoordt de winnaar. Serena, de vrome weduwe, bezingt het verlies van haar vermoorde man in een aangrijpend lied. Crown vlucht en zijn mooie liefje Bess vind een toevluchtsoord bij de manke Porgy. Maar niet zomaar een toevluchtsoord. Er sprankelt liefde in zijn sobere onderkomen.

Maar op een zondag, na een picknick op het eiland waar Crown zich schuil houdt, onderschept Crown zijn Bess. Wanneer zij uiteindelijk terugkeert en nadat de kwade geesten uit haar zijn verdreven, vertelt zij Porgy dat zij bij hem wil blijven. Wanneer Clara en Jake sterven in een storm, gaan Porgy en Bess voor hun baby zorgen. Maar of dat goed gaat…?

       

Meer weten over Duo Thee